Als 3D-printen blijft evolueren aan het huidige tempo dan staan we weldra met één van de grootste technologische, economische en industriële evoluties voor de deur.
Maar wat is zo speciaal aan 3D printen? en hoe helpt grafeen hierbij?
De twintigste eeuw bracht heel wat technologie met zich mee. Van de eerste gecommercialiseerde tv’s tot personal computers en mobiele telefoons. Maar wat staat er ons te wachten in de 21ste eeuw?
Wel, begin 21ste eeuw hoeft men op een boorplatform in het midden van de oceaan geen weken meer te wachten op wisselstukken die aangeleverd moeten worden maar kan men het nodige exemplaar simpelweg printen en het defecte exemplaar vervangen. Dat is een enkel voorbeeld, uit miljoenen mogelijke situaties waar 3D printen ons ter hulp kan schieten.
Een ontwerper maakt het model en kan daarna het bestand in enkele seconden de halve wereld over sturen via het internet, waar het bestand dan op zijn beurt wordt uitgeprint.
Deze manier van handel drijven kan grote economische en industriële gevolgen hebben omdat meerdere stappen uit het huidige productieproces worden overgeslagen.
Dit is werkelijk een revolutie waarvan we de impact nog niet eens kunnen dromen.
Enig idee hoeveel tijd, ruimte en energie we in het voorbeeld konden uitsparen?
Ook papierdunne mobiele telefoons, displays en batterijen staan op het programma om vroeg of laat geprint te kunnen worden. Dankzij een andere revolutionaire, baanbrekende technologie bekend als geprinte elektronica. Door een combinatie van nieuwe materialen en geavanceerde fabricageprocessen kan geprinte elektronica voor nieuwe uitzichten en functionaliteiten zorgen in de volgende generatie apparaten.
Een nieuwe markt, die naar schatting jaarlijks 300 miljard dollar zou moeten opleveren.
Samen met partners in het Amerikaans leger en andere onderzoekers van ‘Stevens Institute of Technology’ demonstreerde professor Lee onlangs nog een methode om energie op te slaan in gedrukte elektronica met behulp van grafeen. Onder meer daarvoor verkreeg Lee’s team de R&D Award op het evenement van Printed Electronics USA 2011.
We hoeven niet eens over de grote plas te gaan als we innovators in deze sector aan het werk willen zien. In de Limburgse bossen, te Zonhoven werkt visionair Mario Fleurinck eveneens aan de revolutie van het 3D printen. De man lanceerde de eerste digitale fabriek en is de drijfveer onder het succes van Melotte, een producent van o.a. machineonderdelen en tandprotheses.
Net als vele andere (internationale) bedrijven zoekt ook Melotte naar de mogelijkheden die grafeen kan bieden in de print-technologie.
“Velen hopen stiekem dat ik me te pletter rijd” , vertelde de heer Fleurinck in een artikel dat verscheen in Vacature waar je kan lezen waarom.