Onderzoekers aan het Ierse instituut voor nanowetenschap Crann hebben een nieuwe grafeen-gebaseerde sensor vervaardigd waarvan ze denken dat die nut kan vinden in toekomstige commerciële toepassingen in lucht-systemen voor kwaliteitscontrole.
De onderzoekers uit het Crann aan het Trinity College Dublin (TCD) publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nano Letters.
Onder leiding van prof. Georg Duesberg, hoofdonderzoeker van Crann creeërden de onderzoekers een sensor samengesteld uit een enkele laag grafeen op een silicium oppervlak.
Ze geloven dat hun sensor-ontdekking commerciële toepassingen kan hebben in lucht-kwaliteitscontrolesystemen, met name in de auto-industrie, waar de luchtkwaliteit wordt beïnvloed door smog, uitlaatgassen, geuren en stof.
Ze suggereren ook dat hun ontdekking kan leiden tot een betere detectie van bacteriën en parasieten in drinkwater.
Duesberg zei dat de ontdekking de weg kan vrijmaken voor veel meer functioneel geavanceerde en energie-efficiënte sensoren.
“Het zou een sterke verbetering zijn voor het toezicht op lucht-en waterkwaliteit,” zei hij.
Duesberg is één van de betrokken wetenschappers van het Graphene Flagship project dat is bekroond met € 1 miljard van de Europese Commissie om het commerciële potentieel van grafeen in de komende 10 jaar te verkennen.
Bron: siliconrepublic.com