Het Nationaal Grafeen Instituut in Manchester opende nog maar pas feestelijk de deuren of meteen volgde het spectaculaire nieuws dat een Canadese spin-off, in samenwerking met de universiteit, een grafeen gloeilamp op de commerciële markt zou brengen.
Volgens de Britse ontdekkers het eerste commerciële levensvatbare consumentenproduct met behulp van grafeen.
De dimbare lamp bestaat uit een filament-achtige LED dat gecoat werd met grafeen – een atomaire koolstoflaag – en werd ontworpen aan de universiteit van Manchester, waar het materiaal voor het eerst werd geïsoleerd in 2003.
De verdere ontwikkeling van de lamp verloopt via een Canadees gefinancierd bedrijf met de naam Graphene Lightning, een partner van de universiteit.
Hoewel deze nieuw ontwikkelde grafeen lamp nog geen concurrentie blijkt te zijn voor het oerdegelijke honderdjarig licht – verwijzend naar een met de hand geblazen koolstof filament gevulde gloeilamp ontworpen door professor Adolphe Chaillet, dat ooit gebrouwen werd in de oude fabrieken van Shelby Electric en inmiddels bekend staat als ’s werelds langst bestaande gloeilamp – kunnen we aannemen dat dit nieuws een (kleine) stap in de goede en duurzame richting is.
Gebaseerd op het ontwerp van de traditionele gloeilamp, door het toepassen van koolstof, kan men elektriciteit en warmte efficiënter voeren.
Voor alle duidelijkheid, het filament van de lamp is niet van koolstof, maar de bron van verlichting is een bestaande LED die geniet van een atomair koolstofkleedje.
Het komt erop dat licht emitterende diodes – als bron van verlichting – ingepakt worden in een jasje van grafeen om efficiëntie bij te treden.
De wetenschappers beweren dat het energieverbruik van deze grafeen (beklede) lamp met tien procent zou dalen en langer zou meegaan als een gevolg van de geleidbaarheid van het toegepaste grafeen.
Naar verwachting zal de lamp lager geprijsd worden dan concurrerende LED lampen, die vaak kunnen oplopen tot een kostprijs van 20 euro.
Bron: BBC
Foto: Manchester University