Uit een nieuwe studie blijkt dat grafeen-oxide (GO) gebruikt kan worden om supersterke, niet corroderende tandvullingen te vervaardigen.
Vullingen zijn typisch gemaakt uit een mix van materialen zoals koper of mercurium, zilver of tin, of composieten van gehard glas of keramiek.
Een team van onderzoekers uit vier verschillende instituten hebben nu samengewerkt om te bepalen of grafeen al dan niet gebruikt kan worden in de medicinale wereld voor de constructie van duurzame tandvullingen.
De onderzoekers voerden verscheidene testen uit om te kunnen verklaren hoe giftig verschillende vormen van het materiaal waren tot de tanden, met veelbelovende resultaten.
Uit het onderzoek bleek dat we voor elke maaltijd gemiddeld zo’n 800 keer knabbelen. Zo’n miljoen knabbels per jaar. Die acties zetten onze tanden onder druk, waartoe we soms nood hebben aan herstel, via vullingen.
Normale tandvullingen kennen geen roestwering en de composietmaterialen die worden gebruikt om te tanden te vullen zijn niet altijd even sterk.
‘Het idee rond het project was om grafeen toe te voegen aan tandheelkundige materialen, om de resistentie te vergroten tegen corrosie, zowel als om de mechanische eigenschappen te verbeteren, ‘ zei dr Stela Pruneanu, één van de auteurs van de studie.
‘Er zijn tegensprekende berichten over de toxiciteit van grafeen, dus willen we eerst bepalen hoe giftig het is voor de tanden.’
Grafeen komt in verschillende vormen, inclusief GO, grafeen gedopeerd met stikstof en thermisch gereduceerd GO. De wetenschappers wilden testen hoe toxisch deze verschillende types van grafeen zich gedragen tegenover de aanwezige stamcellen in tanden.
Het verkregen thermisch gereduceerd grafeen oxide bleek hoog toxisch, wat het ongeschikt maakt voor gebruik als tandmateriaal.
Grafeen gedopeerd met stikstof bracht membraanschade toe bij hoge dosissen (20 a 40 microgram per milliliter). Niettegenstaande toonde het anti oxiderende eigenschappen en kan het mogelijk gebruikt wanneer omwikkeld met een beschermende laag.
GO zelf was het minst giftig van allemaal en is een uitstekend kandidaat.
“De resultaten waren zeer interessant en toonden dat grafeen geschikt is voor toepassing in tandheelkundige materialen,” zei Dr Gabriela Adriana Filip, een van de auteurs van de studie en onderzoeker aan de Iuliu Hatieganu Universiteit van Geneeskunde en Farmacie in Cluj-Napoca in Roemenië.
“Wij geloven dat dit onderzoek tot nieuwe kennis zal leiden omtrent cytotoxische eigenschappen van grafeen-gebaseerde materialen en hun mogelijke toepassingen in tandheelkundige materialen.”
Bron: Elsevier