Onderzoekers van de University of Manchester, onder leiding van nobelprijswinnaars Andre Geim en Konstantin Novoselov, hebben een manier gevonden om grafeen in computerchips te gebruiken.
Onderzoekers dromen al een tijdje om dit materiaal te gebruiken in computerchips in plaats van silicium.
Giganten zoals IBM, Samsung, Intel en Texas Instruments maakten al transistoren die de grens van 300 gigahertz overschreden.
De moeilijkheid bestaat er echter in om deze uitzonderlijke transistoren in een computerchip te plaatsen zonder een teveel aan stroom te lekken.
Zo niet smelten de chips na enkele seconden.
Het team van de Nobelprijswinnaars weet echter raad.
Ze opperen om grafeen niet horizontaal te gebruiken, maar verticaal. Hierdoor krijgt grafeen de functie van een tunneldiode, die elektronen in één richting geleidt.
De onderzoekers maakten de transistoren door grafeen met twee andere materialen te combineren: boornitride en molybdeensulfide.
De lagen worden op elkaar gestapeld om zo’n nieuw materiaal te vormen.
De gedemonstreerde transistor is belangrijk, maar het concept van atomaire laagjes is waarschijnlijk nog belangrijker”, zegt hoogleraar Geim. “Het biedt eindeloze mogelijkheden voor fundamentele fysica en voor allerlei toepassingen waaronder ook zonnecellen”.
Bron: nu.nl
Foto: Science/AAAS