Wetenschappers van de Amerikaanse Northwestern University zijn erin geslaagd een zeer dunne film te maken van meerdere laagjes grafeen. De zeer lichte, stijve en sterke folie zou onder meer geschikt zijn voor de productie van vliegtuigonderdelen en elektronische componenten.
Grafeen is een speciale vorm van koolstof die in 2004 door een groep Britse wetenschappers is ontdekt. De koolstofatomen in grafeen vormen honingraatpatronen met een dikte van slechts één atoom. De laagjes hebben de neiging te rimpelen en zich op te vouwen tot een propje. Het team van de Northwestern University heeft nu met meerdere laagjes grafeen een film gemaakt die niet rimpelt. De folie van ongeveer 1 µm dik is zeer licht, stijf en sterk.
Voor de productie van de koolstoffilm maken de wetenschappers gebruik van grafiet, waarin grafeen al aanwezig is. Om de laagjes grafeen te scheiden krijgt de stof een zuurbehandeling, zodat grafietoxide ontstaat. Wanneer het grafietoxide in contact komt met water, laten de laagjes los. Een speciaal filter haalt het grafeen vervolgens uit de vloeistof. Wateratomen verbinden de afzonderlijke laagjes ten slotte weer, zodat een stapeling van grafeen ontstaat. Mechanische belasting maakt het materiaal nog een stuk sterker, omdat de laagjes grafeen daardoor ten opzichte van elkaar iets verschuiven.
Bron: www.deingenieur.nl