Het onderzoeksteam van VUB-professor Nathalie Vermeulen heeft een zeer onverwachte en verreikende eigenschap ontdekt van grafeen, een stof die door velen wordt gezien als het wondermateriaal van de toekomst. Grafeen kan licht van kleur doen veranderen en blijkt dit efficiënter te doen voor een lage dosis licht dan voor een hoge dosis.
Professor Nathalie Vermeulen en haar collega’s van VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics deden hun ontdekking samen met medewerkers uit Polen en China.
Door deze bevinding kunnen er met grafeen compacte lichtbronnen worden ontwikkeld die een brede waaier aan kleuren uitsturen. Dit type lichtbron kan bijvoorbeeld diabetespatiënten helpen hun glucosespiegel pijnloos te meten door licht op de bloedvaten te schijnen.
Het onderzoek is recent gepubliceerd in Nature Communications.
Grafeen, een materiaal bestaande uit slechts 1 laag van koolstofatomen, wordt beschouwd als één van de belangrijkste nieuwe materialen van de 21ste eeuw dat voor allerlei toepassingen gaande van aanraakbeeldschermen tot zonnecellen kan gebruikt worden. Deze brede toepasbaarheid van grafeen is vooral te wijten aan zijn unieke elektrische en optische eigenschappen.
In het kader van haar prestigieuze ERC Starting Grant uitgereikt door de European Research Council onderzoekt Nathalie hoe grafeen de kleur van licht kan veranderen, of zogenaamde golflengte-conversie kan realiseren. Daarbij kwamen zij en haar team tot een verrassende conclusie: het materiaal geeft de beste conversie-efficiënties bij lage licht-intensiteiten en niet zozeer bij hoge licht-intensiteiten, zoals meestal wordt aangenomen. Dit contra-intuïtieve gedrag is het gevolg van zeer ongebruikelijke fysische fenomenen in het grafeen en opent de weg naar nieuwe toepassingen.
Deze ontdekking kan onder andere gebruikt worden voor het ontwikkelen van compacte lichtbronnen die een brede waaier aan kleuren uitstralen. Dit type lichtbron kan bijvoorbeeld diabetespatiënten helpen hun glucosespiegel pijnloos te meten door licht op de bloedvaten te schijnen, in plaats van het traditionele bloedprikken.
Over B-PHOT, fotonica onderzoek en innovatie aan de Vrije Universiteit Brussel
Nathalie Vermeulen is lid van de onderzoeksgroep B-Phot Brussels Photonics. Fotonica, de wetenschap en technologie van het licht, werd uitgeroepen tot één van de belangrijkste onderzoeksdisciplines van de 21ste eeuw met impact op ieders dagelijkse leven.
VUB B-PHOT is een toonaangevende onderzoeksgroep in fotonica waar een multidisciplinair team van 50 gespecialiseerde onderzoekers en ingenieurs geleid wordt door Prof. Dr. Ir. Hugo Thienpont.
Zij ontwikkelen op licht gebaseerde innovatieve toepassingen als antwoord op de uitdagingen in de gezondheidszorg en life sciences, voedselveiligheid, transport en mobiliteit, telecommunicatie, hernieuwbare energie, digitale economie en industrie 4.0. Hun Photonics Innovation Center is uitgerust met een unieke pilootlijn en clean room-faciliteiten voor het ontwerp en fabricage van hoogtechnologische prototypes.
Meer informatie over het zeer brede gebied van fotonica en z’n toepassingen kunt u vinden op http://www.b-phot.org.
Bron: VUB