Het onderzoek dat werd gepubliceerd in het American Institute of Physics (AIP) tijdschrift kwam tot stand door de samenwerking van een internationale groep van onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology in Duitsland en het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CRNS).
Grafeen, het “wonder materiaal” van één-atoom dik, heeft wederom een andere mogelijke toepassing in de wereld van high-speed elektronica. Onderzoek wees uit dat het als instrument kan gebruikt worden om een stroom van elektronen te leiden, vergelijkbaar met de manier waarop een optische lens het licht richt of buigt.
Niks nieuws onder de zon maar grafeen is een uitstekende geleider: de elektronen stromen ‘massaloos’ en vrij over het oppervlak.
Een eerdere theorie beweerde dat zwaar gebogen of uitgerekt grafeen de stroom van elektronen zou belemmeren, afremmen en hun traject zou veranderen. Wetenschappers geloven dat dit effect kan gebruikt worden om de elektronen tot een fijn punt te leiden.
Het team van Franse en Duitse onderzoekers bouwden ‘het prototype lens’ door een ‘vervormd grafeen tapijt’ te maken dat een reeks van zeshoekige nano-gaten in een silicium-carbide wafer omkleedt. Delen van het grafeen werden aangespannen toen ze de vorm van de gaten in de wafer aannamen. Zo ontdekten de onderzoekers dat ze de brandpuntsafstand van een grafeen-lens konden controleren door de geometrie te veranderen.
Praktische toepassingen van dit werk zouden bruikbaar zijn in high-speed elektronica, waar het gespannen grafeen zou kunnen fungeren als een transport medium voor informatie-uitwisseling tussen de verschillende delen van een circuit.
Bron: sciencecodex.com