In een nieuwe studie werd bevonden dat grafeen – het wondermateriaal – bij gebruik in de telecommunicatie het internet wel tot honderd keer sneller zou kunnen maken.
Elke dag worden grote hoeveelheden informatie verzonden en verwerkt door opto-elektronische apparaten zoals optische vezels, fotodetectoren en lasers.
Signalen, fotonen op infrarode golflengten, worden verzonden en verwerkt met behulp van optische schakelaars, welke signalen in een reeks van lichtpulsen converteren.
Ordinaire optische schakelaars reageren met een snelheid van een paar picoseconden – rond een biljoenste van een seconde. In dit onderzoek kregen natuurkundigen een beter zicht op de responssnelheid van een optische schakelaar met ‘enkele laag grafeen’, dat bleek rond honderd femtoseconden te zijn, ongeveer 100 keer sneller dan de huidige optische schakelaars die beschikbaar zijn op de markt.
Vanwege zijn sterkte, lichtheid, flexibiliteit, geleidbaarheid en lage kosten werd grafeen al vaker bestempeld als een veelzijdig wondermateriaal, maar volgens de onderzoekers kan grafeen nu ook de markt betreden om de telecommunicatie drastisch te verbeteren.
“De snelle respons speelt zich af in het infrarode deel van het elektromagnetisch spectrum, waar vele toepassingen in de telecommunicatie, veiligheid en medicijnen momenteel onze samenleving beïnvloeden en ontwikkelen”, zei Da Como.
“We hebben een ultrasnelle optische respons waargenomen met behulp van ‘enkellaag grafeen’, welke interessante toepassingen biedt voor het ontwikkelen van hoge snelheid opto-elektronische componenten op basis van grafeen,” aldus hoofdonderzoeker dr. Enrico Da Como.
“Hoe meer we ontdekken over grafeen des te opmerkelijker zijn eigenschappen lijken te zijn.”
Dit onderzoek toont aan dat het ook unieke optische eigenschappen bezit, die belang kunnen vinden in nieuwe toepassingen,” voegde Professor Simon Bending – co-directeur van het Centrum voor Grafeen Science te Bath – toe.
Op lange termijn kan dit onderzoek ook leiden tot de ontwikkeling kwantumcascadelasers op basis van grafeen.
De studie werd gepubliceerd in Physical Review Letters.