Een nieuwe ontdekking door onderzoekers van het ICFO heeft aangetoond dat grafeen nog efficiënter is in het omzetten van licht in elektriciteit dan eerder bekend. De ontdekking is belangrijk voor de volgende generatie zonnecellen, evenals andere lichtdetecterende en lichtoogstende technologieën.

Onderzoekers van het – Institute of Photonic Science (ICFO) – in samenwerking met het – Massachusetts Institute of Technology – , VS, – Max Planck Institute for Polymer Research – , Duitsland, en – Graphenea S.L. – , Donastia-San Sebastian, Spanje, toonden in recent gepubliceerd artikel in Nature Physics aan dat wanneer grafeen een enkele foton absorbeert de foton wordt omgezet in meerdere elektronen die elektrische stroom kunnen voeren (geëxciteerde elektronen)- een veelbelovende ontdekking dat grafeen als belangrijk alternatief materiaal maakt voor licht-detecterende en -oogstende technologieën, nu gebaseerd op conventionele halfgeleiders zoals silicium.

In de meeste materialen genereert een geabsorbeerd foton een elektron maar in het geval van grafeen hebben we gezien dat een geabsorbeerd foton in staat is om veel ‘hete’ elektronen te produceren en ontwikkelt daarom grotere elektrische signalen”, legt Frank Koppens, groepsleider op ICFO uit.

Deze eigenschap maakt van grafeen een ideale bouwsteen voor elk apparaat dat gebaseerd is op het omzetten van licht in elektriciteit.

Bron: sciencedaily.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.