Deze week was ‘de toekomst’ net een beetje meer aanwezig, wellicht door het nieuws dat het Europees Grafeen vlaggenschip project, een verzameling van industriële en de academische partners, waaronder Nokia, werd gekozen door de Europese Unie voor het ‘Future and Emerging Technologies’ of kort FET-programma, wat leidde tot een investering van 1 miljard euro die zal worden gespreid over de komende 10 jaar.
Met afmetingen van slechts een atoom dik wordt grafeen beschouwd als een 2D-structuur met super-nuttige eigenschappen. Het is niet enkel dun maar ook het sterkste materiaal ooit getest, met een breukvastheid die 300 keer groter is dan staal. Oh, en het is ook de lichtste en beste geleider die de mensheid onder ogen kreeg.
Nokia is één van de 74 partners die deelnemen aan het Grafeen vlaggenschip project.
Toen hem de reden gevraagd werd waarom Nokia grafeen onderzoekt en waarom dit samenwerkingsverband van vitaal belang is, antwoordde Henry Tirri, EVP, CTO van Nokia het volgende:
“Nokia is er trots op om betrokken te zijn bij dit project, en we hebben een stevig verankerde aanwezigheid op het terrein – Al in 2006 begonnen we voor het eerst te werken met grafeen. Sindsdien hebben we hebben we meerdere gebieden kunnen identificeren waar dit materiaal in moderne computeromgevingen kan worden toegepast.”
We hebben veelbelovend werk gedaan tot nu toe, maar ik denk dat de grootste innovaties nog ontdekt moeten worden.
“Grafeen is namelijk een gebied waar we, in Europa, alle belangrijke spelers in de waardeketen hebben die bereid zijn om het materiaal te gebruiken in toepassingen. Vanuit dat perspectief is dit een zeer efficiënte en veelbelovende manier om te investeren in onderzoek voor Europa.”
De verklaring werd benadrukt door een andere collega uit het huis van Nokia, Tapani Ryhänen:
“Tijdens de afgelopen 18 maanden hebben we een enorme inspanning gezien om de samenwerking tussen Europese universiteiten en het bedrijfsleven op te bouwen. Nu hebben we alle ingrediënten op zijn plaats om wereldwijd succesvol te zijn. Wij zijn van mening dat de nieuwe twee-dimensionale materialen in vele opzichten een impact zullen hebben op industriële waardeketens, het creëren van mogelijkheden voor nieuwe producten, diensten en economische groei.”
Dit EU samenwerkingsverband is ontworpen om de mogelijkheden naar onderzoek te bevorderen en de EU recht in het hart van de ontwikkeling te plaatsen. Jani Kivioja, onderzoeksleider bij Nokia Research Center legt uit dat het ook verderstrekkende gevolgen heeft:
“Niet alleen opent het creëren van een grafeen onderzoeksconsortium deuren voor nieuwe onderzoeksmogelijkheden, er ontstaan ook nieuwe werkgelegenheden en banen in heel Europa. Vanuit een economisch perspectief is dit soort onderzoek ook een investering voor de mensen die leven binnen de EU.”
“Globalisering heeft veel productie weggehaald uit de EU, terwijl veel landen nog steeds rekenen op hun industriële productie. Er is een enorme kans om de productie terug naar hier te halen, terwijl we nieuwe materialen gebruiken en op hetzelfde moment de verwerkende industrie competitief houden”, vervolgt Tapani.
Tapani wijst erop dat we niet mogen verwachten dat alles gemaakt van grafeen zal worden. In plaats daarvan, draait het allemaal om het verbeteren van bestaande materialen en producten om ze nog beter te maken dan voorheen:
“Producten vervaardigen uit grafeen zal zeker gebeuren, over veel verschillende industrieën. Door personen te introduceren uit verschillende markten samen binnen het EU gevestigde samenwerkingsverband kunnen we beginnen met realistische toepassingen te maken die ons allen ten goede komen.
“Echt, dit type van technologie verbeterde radicaal de eigenschappen van veel materialen die kunnen worden gebruikt in onze branche. Het werd ontdekt in de EU, en we zijn er erg trots op om betrokken te zijn vanaf de eerste jaren en nu te kunnen deelnemen aan het consortium. We hebben een heel functioneel onderzoeksteam dat onderzoek van wereldklasse kan doen met onze partners.
“We hielden onze ogen open, en geloven dat dit in de komende jaren op één of andere manier directe invloed zal hebben op onze producten.”
“Als we het over grafeen hebben, hebben we een keerpunt bereikt . We kijken nu naar het begin van een grafeen revolutie.”
Voor dit punt in tijd bedachten we een manier om goedkoop ijzer te vervaardigen, dat heeft geleid tot de industriële revolutie. Dan was er silicium. Nu is het tijd voor grafeen.
Op deze site, gewijd aan het materiaal sinds 2010, was er deze week naast de gebruikelijke (lichte) stijging een ware golf van interesse te merken na de bekendmaking van de winnaars van de Fet wedstrijd. Statistieken van het aantal bezochte pagina’s en unieke gebruikers piekten als nooit daarvoor, alle eerdere records werden verpulverd, met dank aan onze lezers daarvoor.
Alles wijst er op, het grafeen tijdperk is begonnen!
Bron: conversations.nokia.com