Vyom Parashar, zo heet de jonge wetenschapper van het Allahabad University, die in het Nano Application Centre (NAC) grafeen wist te synthetiseren door middel van een nieuwe, simpele, goedkope en tijdsbesparende methode.
Zijn werk zou India op de kaart kunnen zetten bij de globale competitieve markt in het meervoudig gebruik van grafeen.
Het werk van deze PhD-leering, onder toezicht van Prof Avinash C Pandey van NAC, is erkend over de hele wereld. Sterker nog, Vyom werd uitgenodigd voor een periode van 6 maanden door de beroemde natuurkundige prof Yoke Khim Yap van Michigan Technological University (MTU) om onderzoek te leveren op het gebied van nano-technologie. Prof Yap is een expert op het gebied van boornitride nanobuisjes, een super hydrofoob materiaal gebruikt om diamant te snijden.
“Tijdens zijn bezoek in de VS was Vyom succesvol om boornitride nanobuisjes te groeien op een 2D grafeen-vel. Dat opende deuren tot onderzoek in verscheidene gebieden. Niemand deed hem ooit voor…” vertelde Prof Pandey.
Hoewel het onderzoek nog verder loopt maakt dit composietmateriaal de weg vrij voor de ontwikkeling van andere geavanceerde composietmaterialen die gebruikt kunnen worden in de ruimtevaart. De integratie van boornitride nanobuisjes en grafeen in andere materialen zorgt voor water- en straling afscherming. Nog een andere belangrijke toepassing van dit wonder composiet is dat het olie van water kan scheiden en zo olievervuiling in zeewater kan te lijf gaan.
“We werken verder met twee elementen, koolstof en boornitride, om nieuw materiaal te fabriceren dat keramiek zou kunnen vervangen bij het maken van de lichtste vliegers, satellieten, wapens, kogelvrije jassen en meer. Het doel is om een nieuw textiel-materiaal te fabriceren dat gebruikt kan worden voor kogelvrije T-shirts” wist Vyom aan TOI (Times of India) te vertellen.
Maar om even het licht te werpen op deze nieuwe methode tot productie van grafeen…
De jonge wetenschapper wist aan het NAC een eenvoudige productiemethode te ontwikkelen met behulp van methanol en opgeloste natriumoxide. De combinatie wordt verwarmd in aanwezigheid van argon gas en na ongeveer vijf uur reactietijd verkrijgt men grafeen.
“Wij hebben een eenvoudige en goedkope methode die geen enorme ovens, gevaarlijke zuren of grafiet vereist. Alles wat we nodig hebben is een simpele maatkolf, methanol en natrium-oxide en we kunnen grafeen verkrijgen.” wist Vyom te meldden.
Volgens Vyom bevordert grafeen ondermeer de efficiëntie van batterijen en kan het gebruikt worden om vaster, sterker en lichter plastiek te vervaardigen dat onze eetwaren vers kan houden voor enkele weken. (Waarschijnlijk omdat grafeen ook gasporeus is).
Bron: Times of India