Na een twee jaar durende, prominente wedstrijd, heeft de Europese Commissie gekozen om twee onderzoeksvoorstellen te financieren: de een zal de hele hersenen met behulp van een supercomputer modelleren en het andere project zal dienen om grafeen naar de commerciële markt te duwen.

Nature.com wist deze week te rapporteren dat allebei de onderzoeksvoorstellen elk een half miljard euro ontvangen om hun bevindingen naar de praktijk te brengen. (Tegenstrijdige berichten spreken van één miljard euro elk).

De FET-wedstrijd werd gelanceerd in 2009, de wedstrijd is oorspronkelijk bedoeld als een uitdaging om informatie-en communicatietechnologie op de sociale problemen toe te passen. De strijd was meteen de grootste financiële contest die de Europese Commissie ooit heeft georganiseerd. De formele aankondiging zal maandag (28/1/2013) plaatsvinden in Brussel, terwijl de onthulling werd bekendgemaakt via een officieus lek namens de gerespecteerde website Nature.com.

Het ‘Menselijk brein project’ is van plan om alle informatie bekend over het menselijk brein te simuleren – de cellen, chemie, en connectiviteit – in een supercomputer. Het project, onder leiding van Henry Markram van het Zwitserse Federaal Instituut voor Technologie in Lausanne, zou instaan voor het boeken van medische vooruitgang bij hersenaandoeningen en neurodegeneratieve ziekten.

Het ‘Grafeen project’ zal grafeen – een ultradunne, flexibele vorm van koolstof die licht en elektriciteit kan geleiden – voor toepassingen in de informatica, batterijen en sensoren verder ontwikkelen.

“We zouden beginnen met toepassingen in de communicatie technologie, zoals een ‘luxe’ radio die werkt bij een frequentie die vandaag de dag niet kan worden gebruikt ,” vertelde projectleider Jari Kinaret aan de Chalmers University of Technology in Zweden aan ScienceInsider. Andere doelen, zoals kunstmatige netvliezen en andere bio-implantaten zouden worden voortgezet in een latere fase.

De projecten zullen tijdens de ‘aanlooptijd’ fase elk 54 miljoen euro ontvangen voor de eerste 2,5 jaar. Het prijskaartje zou in het volgend decennium oplopen tot een totaal van 1 miljard voor beide projecten, gesponserd voor een overgroot deel door de Europese Commissie. Het andere deel wordt bekostigd door de meewerkende bedrijven en firma’s.

Bron: smartplanet.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.