Sir Jonathan Evans bracht tijdens zijn laatste inspanningen in loondienst van MI-5 hooggeplaatste personen uit Engelse universiteiten op de hoogte te brengen over mogelijke cyber-aanvallen gericht op informatie en resultaten uit onderzoeken van grafeen en quantumtechnologie.
Sir Jonathan Evans van Mi5 – de Britse inlichtingendienst die staat om de nationale veiligheid van het Verenigd Koninkrijk te beschermen tegen bedreigingen zoals terrorisme en spionage – heeft gewaarschuwd dat extra bewaking vereist is om intellectuele eigendom op innovaties zoals grafeen en quantum computing te beschermen.
FT (Financial Times) rapporteert dat de veiligheidshoofden blijven geloven dat aanvallen uitgevoerd door Rusland en China steeds geraffineerdere methoden gebruiken in een poging om industriële en commerciële geheimen te verkrijgen.
Eric Thomas, voorzitter van Universities UK, een belangenorganisatie voor universiteiten in het Verenigd Koninkrijk, en vice-kanselier van de universiteit van Bristol, vertelde FT dat academische instellingen in gevaar waren, omdat ze intellectuele eigendom bezitten “waar veel mensen hun rechter arm zouden voor geven”.
“Wij vestigen de aandacht van de sector op deze kwesties,” zei hij. “Wij zeggen: ‘Je moet begrijpen dat jullie onderworpen worden aan doelbewuste aanvallen om data te verkrijgen. De universiteiten moeten in hoogste staat van paraatheid zijn.”
Onderzoekers van Manchester, waaronder bijvoorbeeld, academici Andre Geim en Konstantin Novoselov, die in 2010 de Nobelprijs wonnen, zijn gewaarschuwd dat hun servers doelstellingen kunnen zijn.
Bedreigingen gaan zowel uit van hackers die infiltreren in de computers van Universities UK als diefstal van gegevens van computers die worden gebruikt door wetenschappers die reizen in het buitenland.
Grafeen is een soort tweedimensionale koolstof. Eén van de dunste, lichtste, sterkste en meest geleidende materialen die de mens kent.
“‘Uitsluitend’ vastgesteld in 2004”, schrijft The Telegraph als mededeling over grafeen, “Het is harder dan diamant, een enkel molecuul dik en geleidt elektriciteit.”
De Britten hebben momenteel minder dan 1% percent van het totaal aantal ingediende en grafeen gerelateerde patentaanvragen achter de naam. Als we verder categoriseren in landen dan is China, één van de landen dat met de vinger wordt gewezen door de Britse inlichtingendienst, koploper met bijna 30% van het totaal aantal aangevraagde patenten. Opmerkelijk, ook de Russen scoren heel wat beter.
Bron: The Telegraph