Een team van onderzoekers van National University of Singapore (NUS) onder leiding van professor Loh Kian Ping, hoofd van de afdeling Chemie van de NUS Faculteit der Natuurwetenschappen en Wetenschapspark, universiteit van Hasselt in België heeft met succes de eigenschappen van water gewijzigd waardoor het bijtend genoeg is om diamanten te etsen.

Dit werd bereikt door het aanbrengen van een laag grafeen op diamant dat verwarmd werd tot hoge temperaturen. Opgesloten watermoleculen die zich tussen het grafeen en de diamant bevinden worden zeer corrosief, in tegenstelling tot normaal water.

“We tonen voor de eerste keer aan dat grafeen water kan vasthouden op diamant, en het systeem gedraagt zich ​​als een ‘snelkookpan ‘bij verhitting.” vertelde Professor Loh, hoofdonderzoeker aan het Grafeen Onderzoekscentrum van NUS. “Nog verrassender, we ontdekten dat dergelijk oververhit water diamant kan corroderen. Dit werd nooit eerder beschreven.” vervolgde hij.

“De toepassingen van ons experiment zijn immens. In de industrie kan superkritisch water gebruikt worden voor de afbraak van organisch afval op een milieuvriendelijke wijze. Ons werk kan ook van toepassing zijn bij laserondersteunde etsing van halfgeleiderinrichtingen of diëlektrische films, waar membranen van grafeen gebruikt kunnen worden om vloeistoffen vast te houden,” legde Prof Loh uit.

Bron: proedgewire.com

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.