Pas werd een ultralicht hoogwaardig mechanisch horloge, gemaakt met grafeen, onthuld in Genève op het Salon International de la Haute Horlogerie.

De Universiteit van Manchester werkte samen met horlogemerk Richard Mille en McLaren F1 om ’s werelds lichtste mechanische chronograaf te creëren door toonaangevend onderzoek inzake grafeen te koppelen aan precisie-engineering.

Het RM 50-03 horloge is gemaakt met behulp van een uniek samenstelling waarin grafeen is verwerkt om een sterk maar lichtgewicht omhulsel rond het delicate horlogemechanisme te kunnen bouwen.
De samenstelling met het grafeen krijgt de naam Graph TPT ™ en weegt minder dan soortgelijke materialen die worden gebruikt bij het vervaardigen van horloges.

Grafeen is ’s werelds eerste tweedimensionale materiaal en werd voor het eerst geïsoleerd aan de Universiteit van Manchester in 2003.

Het materiaal heeft de potentie om een groot aantal toepassingen te revolutioneren, waaronder, composieten voor de automobiel- en luchtvaartindustrie, evenals flexibele, buigbare mobiele telefoons en tablets en de volgende generatie energieopslagsystemen.

De band van het nieuwe horloge is ook verbeterd door de toevoeging van het grafeen materiaal. Het rubber van de band werd ook geïnjecteerd met grafeen waardoor de mechanische eigenschappen de slijtvastheid weten te optimaliseren.

In totaal weegt het ultralichte en duurzame uurwerk slechts 40 gram.

De details van het nieuwe horloge en van de samenwerkingen werden onthuld in Genève door; Richard Mille, Zak Brown, McLaren F1 CEO, Eric Boullier, McLaren F1 Racing directeur en de nieuwe McLaren-Honda F1-coureur Stoffel Vandoorne.

James Baker, Graphene Business Director en professor Robert Young van de Universiteit van Manchester verstrekten inzichten in de vele voordelen van het gebruik van grafeen.

“We hebben het effect van het grafeen in zowel de horlogekast als de band nagetrokken. We hielpen bij de fabricage van de verschillende componenten en hebben hun microstructuur geanalyseerd met x-ray computertomografie en Raman spectroscopie, samen met een gedetailleerde evaluatie van de mechanische eigenschappen.

“We hebben aangetoond dat de opname van het grafeen in de horlogekast grote gevolgen kent voor verbeterde prestaties van de component in dienst en ook verdere gewichtsreductie bij toekomstige ontwerpen mogelijk maakt.”

Het opvallende uurwerk is zeer precies ontworpen en is geïnspireerd op de draagarm van de ophanging van een McLaren-Honda Formule 1-auto.

Sprekend over de RM 50-03 horloge zei Richard Mille: “McLaren waren al pioniers in de toepassing van carbon F1 auto’s terug in de jaren 1980, en vele aspecten van onze aanpak pasten mooi in elkaar. We delen dezelfde wens om lichtheid en snelheid te combineren met duurzaamheid.

“Via McLaren Applied Technologies is McLaren, naast de auto-industrie, ook nauw betrokken bij onderzoek en ontwikkeling. Dit was een kans voor ons om de toepassingen van grafeen te ontdekken en toe te passen in de kast van de horloge, een wereldprimeur. ”

James Baker, uit de Universiteit van Manchester, zei: “Deze samenwerking heeft drie toonaangevende organisaties samengebracht die streven naar kwaliteit en perfectie in hun vakgebied.

“De resultaten van dit project hebben precies aangetoond waarom grafeen perfect is voor het leveren van verbeteringen waar high-performance materialen nodig zijn en een sleutelspeler is in de ontwikkeling van meer wijdverspreide toepassingen zoals automotive en aerospace.”

Bron: Universiteit Manchester
Foto: Mclaren(Facebook)

Gepubliceerd door grafeen.be

De website 'Grafeen.be' werd opgericht eind 2010 met als doel correcte informatie over het materiaal ‘grafeen’ weer te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verslagen, onderzoeken en artikels die te vinden zijn op het internet en/ of worden opgestuurd door mailcontacten. Grafeen.be is een onafhankelijk project.