3D printen kunnen we omschrijven als een digitale schets van een idee – een model – dat wordt opgeslagen als een computerbestand en dan laag per laag kan worden neergedrukt tot tastbare materie door behulp van een 3D printer.
Het digitale bestand kan gecreëerd worden in wat men een ‘modeler’ noemt, of de informatie van een object kan worden verzameld door een reeds bestaand object te scannen.
De kunst van het ‘modelen’ – de techniek om driedimensionale beelden digitaal te houwen – heet ‘modeling’.
Een modeler is dan weer de gespecialiseerde software die toelaat driedimensionale voorwerpen te schetsen via de weergave van een tweedimensionale interface, zoals een scherm.
Bekende modelers op de markt zijn Blender, Google SketchUp en LightWave.
Deze revolutionaire techniek van bouwen laat toe om producten te ontwikkelen op een innovatieve en milieuvriendelijke manier opdat men additief te werk kan gaan.
In een dergelijk proces wordt een object opgebouwd uit successieve lagen materiaal tot het gehele object klaar is.
Elke aparte laag kan men zien als een dunne horizontale doorsnede van het uiteindelijke object.
(Niet alle printers werken op een identieke wijze)
Een positief gevolg van dit additieve productieproces is dat er heel wat minder afval ontstaat dan wanneer men destructief te werk zou gaan door overtollig materiaal van rondom het object weg te halen.
Een ander geweldig pluspunt aan deze print technologie is dat objecten – als digitale bestanden – via het internet supersnel de wereld kunnen rondreizen.
Wat uiteraard in de toekomst enorme sociale, economische en technische consequenties met zich zal meebrengen eenmaal de techniek ingeburgerd raakt opdat tal van objecten niet langer vervoer hoeven maar ter plekke kunnen worden geprint bij de consument zelf.
Wellicht zal de impact van deze technologie – in een samenloop met andere aanstormende technologieën – in de toekomst een massa aan bestaande jobs doen sneuvelen terwijl er tal van nieuwe werkmogelijkheden en opportuniteiten zullen ontstaan.
De laatste paar jaar won de term 3D printen enorm aan populariteit. Op heden bereikt de technologie dan ook een heel breed publiek en bestrijkt de revolutie heel wat vakgebieden.
De medische sector inclusief tandheelkunde, voedsel, kunst, ruimtevaart, educatie, auto industrie, luchtvaart, design, bouwsector, … .
Mede omdat het de kans biedt op ongekende en nooit eerder gedroomde applicaties:
Om deel te kunnen nemen aan de volgende industriële revolutie heeft de consument enkel grondstof nodig in de vorm van filamenten, een geschikte printer en indien eventueel mogelijk een vlotte internetverbinding.
Inspiratie en techniek kunnen helpen om eigen creaties te maken maar een gebruiker hoeft op geen enkel moment zelf te kunnen ontwerpen om aan 3D printen te doen.
Er bestaat een hele resem aan services op het web die digitale bestanden aanbieden die een consument kan downloaden – mits betaling – en dan kan printen of laten printen door de service.
Wereldwijd sleutelen fabrikanten en wetenschappers constant verder om de technologie te optimaliseren terwijl de toestellen met de dag sneller worden ondanks dat ze steeds grotere volumes kunnen printen.
Wat evenwel stagnerend toeneemt is het beschikbare gamma aan printbaar materiaal. De keuze breidt zich inmiddels uit van goud tot weefsel en cement.
Eén van de materialen dat de industrie printbaar wenst te maken voor commerciële doeleinden is grafeen. Deze unieke koolstoflaag kan zeer mogelijk de basis vormen voor een eerste generatie van geprinte elektronica.
Geprinte elektronica is een vertakking van 3D printen in combinatie met andere technologieën – als een fractaal binnenin de revolutie zelve.